wordpress_cms

A CMS tartalomszerkesztők kora

A WordPress, Blogger, Joomla előtt a weboldalakat javarész a Dreaweaver vagy más HTML szerkesztőprogrammal készítették. Manapság viszont mindenki elkészítheti a saját weboldalát valamilyen ingyenes CMS programmal. A CMS a Content Management System rövidítése, ami annyit tesz, hogy Tartalomszerkesztő rendszer. Az ilyen rendszerekben a felhasználó a dizájnér és web szerkesztő is egyben. A rendszer előre programozott modulokból áll, ezek felhasználásával épülhet fel a weboldal.

Manapság a weboldalak nagyrészt elavult és érdemes valamilyen CMS rendszere áttérni a honlapunkkal. Sokan ezt is teszik, viszont felmerül a kérdés, melyik a legjobb CMS program, hogy növelhetné a látogatottságom, hogy lehet az oldalam a trendeknek megfelelő funkciójú, használható?

 Először is mik az előnyei egy ilyen rendszernek?

  • Ingyenes a CMS programok nagy része
  • Sok kiegészítőjük létezik, ami nem igényel programozói tudást
  • Az asztali gépeken és mobilokon is megjeleníthető az oldal, a tartalom olvasható marad
  • több felhasználó szerkesztheti a tartalmat, különböző szintű jogokkal rendelkezve
  • Egyszerűbb a dizájn csere, könnyebb új funkciókkal bővíteni
  • SEO optimizáció, Search Engine vagyis keresőbarát oldalak

 Új weboldallal kapcsolatos kérdések

Kezdetnek kell találni egy megfelelő domain szolgáltató céget. Tudom, sokan szeretnék a kezdeti költségeket minimalizálni, de leendő ügyfélkörünknél lehet, nem vet jó fényt cégünkre, ha ingyenes blogot üzemeltetünk. Ha CMS rendszert szeretnénk használni fontos a jó tárhely szolgáltató, megfelelő sávszélességgel és jó támogatással, több email fiókkal, adatbázis mentési lehetőséggel.
A rosszul megválasztott szolgáltató évekre meghatározhatja a cég online jelenlétét.

 A CMS weboldal kinézete

Ha megvan a tárhely szolgáltató és kiválasztottuk a CMS rendszert, ideje kiválasztani a megfelelő sablont is. Az CMS rendszerek fizetős és ingyenes sablonokat, úgynevezett témákat kínálnak.

 Mit kínál egy CMS téma

A drágább sablonok 30-50 $ körül kaphatóak. A téma tartalmazza a weboldal dizájnon túl még egy jó pár segédalkalmazást. Keresőoptimalizálást, akár webárúházat, oldalsablonokat, hozzászólás moderációt és még felsorolni is nehéz mi mindent tartalmazhat. A több ezer sablon közül, mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt.

Tapasztalataim szerint az alap dizájnt érdemes rábízni grafikai cégre, de tartalommal az oldalainkat mindenképp nekünk kell feltölteni.

Közösségi média szerepe

Ha kész az oldalunk, a közösségi média jó felületet biztosít az ügyfélszerzésre. Hozzuk létre a cégünk oldalát, ahol megoszthatjuk ismerőseinkkel a tartalmat, hivatkozhatunk weboldalunkra, likeolhatjuk azt, vagy közzé tehetjük akcióinkat. A Facebook, Goggle+, Tubler remek lehetőséget kínál ehhez.

 Megjegyzés

A felhasználóinkat többféleképpen megtarthatjuk weboldalainkon, kínálhatunk hírlevelet is nekik, viszont fontos, hogy felesleges adatok gyűjtésével ne terheljük őket, ne tegyük függővé a plusz tartalmak elérését bonyolult regisztrációhoz kötve.

CMS rendszerek

WordPress

A legnagyobb népszerűségnek örvendő CMS rendszer. Felhasználóbarát, könnyű használni és rengeteg kiegészítő és sablon létezik hozzá. Nagyvállalatok is gyakran teszik le voksukat a használata mellett. Egyedi kinézetű honlapok a rendszer sokszínűségét dicsérik.

Honlap: http://www.wordpress.org/

Drupal és Joomla

Mindenképp érdemes megemlíteni ezt a két rendszert, mindkettő ingyenes és rendelkezik a WordPress minden tulajdonságával is. Könnyű őket használni és rengeteg kész modul található meg mindkettőhöz az oldalaikon

Honlap: http://www.drupal.org/
Honlap: http://www.joomla.org/

Wix, Weebly

Ingyenes CMS szerkesztők melyeken inkább a grafikus felületű szerkesztés dominál, a készített oldalak a saját szervereiken futnak ezért a szép design ellenére sem javaslom a használatukat, csak ha nemzetközi oldalakat készítünk, mivel hazánkból kicsit lassúnak tűnnek a kész oldalaink elérése. Az összetettebb modulokért és a domainért, ha náluk szeretnénk üzemeltetni már fizetni kell.

Honlap: http://www.wix.com
Honlap: http://www.weebly.com/

 

1 válasz

Szólj hozzá

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.