smartwatch_2_thumb

Sony Smartwatch 2, okos óra

A Sony Ericssonnak létezett már korábban egy okos órája, ha nevezhetjük így, a BW150. Nem kifejezetten annak készült, mivel a piacon még nem léteztek igazi okos telefonok. A nagy rajongótáborának köszönhetően viszont létezett hozzá a Windows CE rendszerhez fejlesztett telefonokkal működő szoftvere, amely szinte a mai okos órák összes funkcióját tudta. Kijelezte az üzeneteket, fel lehetett venni a hívásokat, kezelte a média lejátszót. Majd lassan kikopott a piacról, ahogy a Windowsos készülékek piaci szegmense is csökkent.
Tapasztalat szerzésnek viszont jó volt.
Lett volna…

A Sony Smartwatch 2 az egyik okos óra amit jelenleg a Sony kínál, még kevés versenytárssal rendelkezik. Az okos órák piacán még nincs kialakult sorrend, nem lehet azt mondani, hogy bármelyik gyártó vezető lenne ebben a szegmensben. Még nincs kialakult trend, mit kellene egy okos órának tudnia és mit nem. A Samsung Galaxy Gear-be mindent belerakott, amit csak tudott. A Pebble megint más úton indult el, és nem kizárt, hogy nagyon sikeres lesz termékük. A Sony személyre szabott telefont kínál, mely csak bizonyos funkciókat kínál. Az ára kedvezőnek mondható az előbbiekhez képest, jelenleg 200$-nak megfelelő összegért lehetünk birtokosai egynek, ami majdnem a fele a Samsung árának.

sony_smartwatch-4

Általános jellemzők: A formatervezők biztos nem törték össze magukat az igyekezetükben, egy sima kockának mondaná az ember, ami vállalható és látszik rajta a robosztus, időtálló kialakítás is. Ellenben semmi extra, semmi játék a formákkal, csak fém, műanyag és üveg, az aminek látszik. Por és vízálló, de úszni ne akarjunk vele. Mérete: 42 x 41 x 9 milliméter, tömege csupán 122 gramm, ami kellemesen használhatóvá teszi, és egy idő után az ember észre sem veszi a csuklóján. Többféle szíjat kínál hozzá a Sony, két bőr szíjat és öt műanyag szíjat, különböző színekben. De ha valami extrát akarna az ember a sima órák 24 milliméteres szíjjal megegyező méretben bármit használhat.

A kijelző. A kijelzője 1,6″ hüvelyk TFT LCD, ami a Samsung Galaxy Gear AMOLED kijelzőjét sem felbontásban, sem fényerőben meg sem közelíti. Android felhasználóknak rögtön ismerősnek tűnik majd a kijelző alján található három gomb telefonjukról. A kijelző aktív és passzív állapotban is jól leolvasható, de láthatóan pixeles képet ad, ami inkább a szöveges kijelzésre alkalmas.

Kapcsolat. A Sony Smartwatch 2 könnyen csatlakoztatható az NFC technológiát használó telefonokhoz, ha ezzel nem rendelkezik készülékünk, akkor a bluetooth kapcsolatot használhatjuk.  A kapcsolat létrehozásához a Google playről le kell először a Sony’s Smart Connect alkalmazást, kívéve ha Xperia Z1 vagy Xperia Z Ultra telefonunk van, mivel ezekre már előre fel van telepítve. Sajnos a telepítés itt nem ér véget mivel az alkalmazásokat egyenként kell feltelepíteni, amiket használni szeretnénk.

Használat. Maga az óra használata kis megszokást igényel, először a fényerőt emeli fel az oldalt található gombbal majd másodikra a képernyőt megérintve juthatunk a főlapra. Az érintő képernyője nem túl meggyőző, de inkább a hardver sebességére lehet panaszkodni, mivel az ember néha úgy érzi nem nyomta meg a gombot, pedig csak az óra várat magára. Persze gondolom csak ilyen feltételek mellett nyújt 5 napos használatot egy töltéssel.

Hívás lebonyolítására nem alkalmas, mivel sem mikrofonja, sem hangszórója nincs. A bejövő hívások megjelennek a készüléken és azokat fogadhatjuk, vagy visszautasíthatjuk, de ha nem Sony készülékkel rendelkezünk, akkor a hívásfogadás gomb sem jelenik meg az óránkon. A bejövő hívást rezgéssel jelzi és a hívó adatai megjelennek a kijelzőn is. Néha a telefont előbb halljuk meg mint ahogyan az óra jelezne, ami nem túl meggyőző.

 

• Kijelző: Transzflektív LCD 1.6 ”

• Felbontás: 220 x 176 pixel

• Por-és vízálló (IP57)

• Képernyő színmélység: 262 ezer szín (16 bit)

• Kompatibilitás: Android 4.0 és újabb

• Anyag: alumínium test és szilikon csuklópánt

• Bluetooth ® 3.0 NFC egygombos egyszerű párosítás és Micro USB töltés

• Akkumulátor típusa: Li-Polymer

• Elem élettartam: alacsony használat mellett, maximum 7 napig.; Tipikus használat mellett, maximum 3-4 nap.

• Méretek: 42mm x 41mm x 9mm

• Tömeg: 122,5 g

6 válaszok
 1. Mòri Istvàn
  Mòri Istvàn says:

  Üdv.Kijelzöcsere àr érdekelne,pontosabban csak az üvege tört el.Érintésre reagàl,képernyő hibàtlan,csak 2 nagy repedés van rajta.Javithatò,csere,mennyi hol?Üdv.Istvàn

  Válasz
  • pbonacz
   pbonacz says:

   Szia!

   Én a youtube.com-on rákeresnék az óra típusára, elég sok DIY, csináld magad videó van fent, minden kategóriában.

   Válasz

Szólj hozzá

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.